Predstavnici energetskih agencija, malih i srednjih poduzeća, regija i institucija iz Španjolske, Italije, Hrvatske, Francuske, Portugala i Grčke okupili su se u Bruxelesu 28 i 29. travnja  2015. godine povodom završne konferencije projekta SMARTinMED.

Prisjetimo se, u veljači 2013. godine, započela je realizacija projekta SMARTinMED – Pametna međuregionalna strategija za jačanje inovativnih kapaciteta u energetskom sektoru na području Mediterana, financiranog od strane Europske komisije u sklopu transnacionalnog operativnog programa Mediteran (MED). Voditelj međunarodnog konzorcija je talijanska regija Toskana, a uz REGEA-u partneri na projektu su talijanske regije Piemonte i Lombardija, grčki Centar za obnovljive izvore energije (CRES), regija Sjeverna Makedonija, španjolske agencije IDEA (Andaluzijska agencija za inovacije i razvitak) i AEA (Andaluzijska energetska agencija), francuska energetska agencija ERAI te portugalsko Sveučilište u Algarveu. Projekt će trajati do lipnja 2015. godine, a glavni cilj SMARTinMED projekta je poticanje razvitka malog i srednjeg poduzetništva energetskog sektora kroz uspostavu komunikacijskih kanala za prijenos znanja i pozitivnih iskustava između energetskih klastera na području Sredozemlja.

Dvodnevno druženje s partnerima započelo je 28.04.2015. godine., u poslijepodnevnim satima projektnim sastankom na kojem se razgovaralo o dosad odrađenim aktivnostima, postignutim rezultatima te izvještavanju Europske komisije.

Završnu konferenciju s naslovom: „BUILDING AN INTERREGIONAL TRANSNATIONAL SMART SPECIALISATION STRATEGY ON ENERGY EFFICIENCY AND RENEWABLE ENERGY“, 29.04.2015. godine otvorila je Laura Righi, koordinator projekta, koja je imala za cilj pružiti uvid u situaciju u poduzetništvu iz perspektive dionika, te adresirati prednosti i poteškoće s kojima se susreću mala i srednja poduzeća, financijske organizacije, energetske agencije i nositelji javnih politika. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici REGEA-e Vesna Kolega i Martina Krizmanić te direktor  tvrtke Vodolim iz Donje Stubice, Vanja Brundula koji je sudjelovao u pilot projektu poslovnog modela Canvas u sklopu projekta.  Na konferenciji su predstavljeni preliminarni pozitivni rezultati poslovnog modela  Canvas. Očekuje se da će njegova uspješna primjena unaprijediti poslovanja svih testiranih tvrtki  partnera, te im kroz identifikaciju i uklanjanje uočenih barijera otvoriti vrata ulaganjima i razvitku proizvoda i tehnologija konkurentnih na tržištu Mediteranskih zemalja. Također, diskutiralo se o konceptu pametne specijalizacije u sektoru obnovljivih izvora energije, koja podrazumijeva identifikaciju jedinstvenih obilježja i potencijala svake zemlje i regije, uz isticanje konkurentskih prednosti te okupljanje regionalnih dionika partnera oko vizije budućnosti utemeljene na izvrsnosti.

Tijekom konferencije bilo je očito da će ideje, vizije i aktivnosti započete u projektu nastaviti svoj život i nakon njegova završetka, te da će ostvareni kontakti rezultirati novim umrežavanjima i suradnjom.